Konsert vid General-kapitlet

 

Inom kort finns programmet för sommarens Generalkapitel tillgängligt. Vi kan redan nu berätta att fredagskvällen den 9 augusti innehåller en konsert med nyskriven musik av kompositören och gitarristen Andreas Runeson med texter av Ylva Eggehorn. Vid sin sida har Andreas sångerskan Ellen Vingren och organisten Leif Johansson.

Så här beskriver Andreas framväxten av kompositionen som tog sin början i mötet med den stora fastan på Bjärka-Säby då han levde i husfolket:

”Under våren 2006 fick jag en fördjupad förståelse för kyrkoårets stora fasteperiod. Att få stanna upp och leva sig in i fastans 40 dagar frilägger en ”klangfärg” som annars ofta gömmer sig i vardagens brus. Att komponera med denna klangfärg i botten framstod efter hand som en självklarhet. Tidigt i processen samtalade jag med poeten Ylva Eggehorn om ett samarbete kring faste-temat; ett samtal som kom att fortsätta och inspirera längs vägen. Kompositionerna på denna skiva växte fram under en lång tidsrymd. Då och då blev någonting färdigt! Hösten 2015 lärde jag känna organisten och kompositören Leif Johansson. Tillsammans gick vi igenom allt material, komponerade nytt och arrangerade. Under ett Bachjubileum för några år sedan skrev Ylva Eggehorn nya texter till Matteuspassionen. Där fann vi det samarbete som vi länge sökt. De tre koralerna, med både samtida och historisk förankring, har flätats ihop med våra egna stycken. Att Ellen Vingren sjöng dessa texter och fullbordade sättningen till en trio blev kronan på verket.” – Andreas Runeson, 2019

Verket, som har release idag, finner ni via länken:

Comments are closed.