Besk medicin från öknen

 

Johannesakademins översättningsseminarium har nu utkommit med del XV av den tematiska samlingen av ökenfädernas tänkespråk i serien Paradiset. Det är den hittills mest omfångsrika i serien och har temat Om ödmjukheten.

Redaktörerna Britt Dahlman och Per Rönnegård beskriver i förordet många av tänkespråken som ”en besk medicin i en tid när vi uppmuntras att marknadsföra oss själva och att jämföra oss med andra”. Och de tillägger: ”Medicin kan vara både nyttig och skadlig, beroende på hur den intas och av vem.”

I likhet med de tidigare utgåvorna i serien innehåller boken den grekiska originalöversättningen parallellt med den svenska.

Här är ett exempel ur boken:

Abba Poimen rådfrågades av en broder: ”Hur bör jag för­ hålla mig på den plats där jag bor?” Abban svarade: ”Se dig själv som en främling var du än bor, så att du inte söker framhålla din egen åsikt. Då får du ro.” (gs xv.49)

Paradiset XV kan beställas från ekibs.se eller https://www.silentiumskrifter.se/produkt/paradiset-xv-om-odmjukheten/

 

Comments are closed.