Ett oövervinnerligt segertecken

”Ge dem ett oövervinnerligt segertecken”, sjunger kyrkan i en av lovsångerna till Kristus när korset i dag hyllas.

Denna ”lilla långfredag” under tidig höst, Heliga korsets upphöjelse som festen kallas, borde kunna firas av alla kristna, även om långt ifrån alla ännu återupptäckt den. Den är en lovsång till korset, vår glädje och vår ära, en hyllning till honom som inte tvekade att överlämna sig i syndares händer och lida den död som nedtrampade alla dödar.

Med kyrkan över hela jorden böjer vi oss i dag inför korsets trä. I liturgin gör vi det med våra kroppar, ”för att också Jesu liv skall bli synligt i min dödliga kropp”.

 

P.S. För er som följer vandringen genom kyrkoåret med hjälp av boken Heligt år, vill jag här påpeka att datum för Heliga korsets upphöjelse felaktigt angivits till 15 september på två ställen i texten om denna högtid. Gudsmoderns avsomnande firas den 15 augusti och Korsupphöjelsens fest den 14 september – inget annat!

Comments are closed.