Kyrkans födelsedag

 

Det är Kalkens födelsedag, och Kyrkans. Det som hände då, händer nu. Vi upprepar inte bara det som skedde den kvällen i Övre salen, vi deltar i samma måltid. Jesus inbjuder oss att lägga av vår dammiga klädnad, ikläda oss bröllopsskruden och stiga in i den smyckade brudkammaren för att tillsammans med alla Guds heliga sitta till bords vid den stora måltiden i hans rike.

Varje påsk vill Jesus fira måltid med oss i hjärtats övre sal. Ja, inte bara när det är påsk utan varje gång eukaristin firas, vill han komma till oss personligen och fira måltiden i hjärtats dolda kammare. Men det stannar inte ens där. Varje dag och stund – inte endast när vi firar påsk, inte bara när eukaristin firas i församlingen – vill han fira måltid med oss i hjärtats övre sal. Den osynliga, andliga kommunionen med Jesus är källan till varje lärjunges djupaste glädje. Dagligen inbjuds vi till den.

Finns det något rum i mitt inre som är berett inför min Herres besök? Han vill inte bara ha en nisch i våra hjärtan, han vill bo hos oss helt och fullt. Vem har inte överväldigats av sin egen ovärdighet? Om han inte själv förbereder den övre sal i mitt inre där jag kan hålla måltid med min vän, förmår jag inte ta emot honom. Därför ber Kyrkan inför kommunionen: Herre, jag är inte värdig att du går in under mitt tak. Men säg bara ett ord så blir jag helad.

 

 

Comments are closed.