Där Kristus gömmer sig

 

I vårt lektionarium läser vi just nu om den unga judiska kvinnan Ester, en av två böcker i Gamla testamentet – den andra är Höga visan – där Gud aldrig nämns. Men berättelsen om Ester är ett evangelium som pekar mot honom som är Gud med oss.

Namnet Ester kommer av ett hebreiskt verb som betyder ”att gömma”. Kristus gömmer sig i berättelsen om Ester, liksom i varje bibelbok, ja, i livets alla möten och händelser. Jesus kom när ”tiden var inne” och avstod från allt för att ge världen liv. Ester fick sin ställning som drottning åt den persiske kungen Xerxes I på 480-talet f Kr just ”för en stund som denna”, som hennes farbror Mordokaj uttrycker det. För att rädda sitt folk satte hon hela sitt liv på spel: “Är jag förlorad, så är jag förlorad” (4:16).

I Esters ord ryms hemligheten med Jesu liv och det innersta i den kristna kallelsen: delaktigheten i Kristi offer. ”Den som mister sitt liv skall vinna det.”

 

 

Comments are closed.