Plagg som slits ut

 

Den yttersta domen är framför allt en dom över den yttersta fienden: döden. När döden är slutligt besegrad återstår det sista ledet i historiens hierarki (ordet betyder helig ordning): ”Men när allt har lagts under honom skall Sonen själv underordna sig den som har lagt allt under honom, så att Gud blir allt, överallt.” (1 Kor 15:28)

Så blir kyrkoårets sista vecka dess mest dramatiska, men också den mest trösterika av veckor. Domen innebär inte Guds ursinniga förkastelse av sin skapelse, utan Guds kamp för sin skapelse. Födslovärkarna som övergår världen förebådar den kosmiska nyfödelse som Bibelns sista bok mynnar ut i och som i domssöndagens psaltarpsalm beskrivs som ett avklädande och ett påklädande för hela jorden: ”de är plagg som slits ut, du byter ut dem som kläder.” (Ps 102:27)

 

 

Comments are closed.