Paella

 

Kyrkans traditionella fasteregel innebär att man avstår kött, fisk, mjölkprodukter och vin. Man äter med andra ord vegetariskt. För till exempel en koptisk kristen gäller detta mer än tvåhundra dagar om året, så många är fastedagarna.

När profeten Daniel och hans vänner kom som krigsfångar till Babylon bad de om denna kost, och fick omgivningen att häpna. Efter en period ”såg de bättre och mer välnärda ut än de andra unga männen, de som fick sin mat från kungens bord. Deras övervakare lät dem då slippa kungens mat och dryck, och i stället gav han dem grönsaker att äta.” (Dan 1:15). Uppenbarligen förstod inte kungens män att rikligt med antioxidanter kan göra underverk!

Sommaren gör det dessutom enklare. Med färska råvaror ur naturens skafferi är det inte svårt att, med enkla medel och utan att det är speciellt tidskrävande, tillaga en god måltid. Pröva till exempel en vegetarisk paella med sparris, zuccchini, bondbönor, paprika, tomater och kronärtskockor, ja, man kan efter behag tillsätta vad som finns till hands. Varför inte en näve kantareller, som åtminstone ekskogarna runt Bjärka-Säby är fyllda av just nu…

 

 

Comments are closed.