Det ofullständiga

 

Det finns fem ofullständiga fenomen, eller omogna frukter, säger rabbinerna.

Den ofullständiga upplevelsen av döden är sömnen; en ofullständig form av profetia är drömmen; den ofullständiga formen av den tillkommande världen är Sabbaten; den ofullständiga formen av det himmelska ljuset är solens strålglans; den ofullständiga formen av den himmelska visheten är Bibeln.

Också kyrkan, liksom våra egna försök att tolka Bibeln och förverkliga ett kristet liv, hör till det ofullständigas kategori. Så måste det vara i den här världen. ”Ännu är min kunskap begränsad, då skall den bli fullständig som Guds kunskap om mig.” (1 Kor 13:12) Först när vi accepterar det, kan vi också ta emot varandra, och de ”andra”, som fullvärdiga bröder och systrar, alla på väg mot Honom som ensam känner allt om mig och omsluter mig med kärlek.

När vår tro växer till en mogen frukt är det inte för att vi ”känner alla hemligheterna och har hela kunskapen” (13:2), men för att vi förblir i kärleken.

 

 

 

Comments are closed.