Vem är Jeremias Gud?

 

I dag läser vi: Därför säger Herren Gud: Se, min vrede och mitt raseri skall välla ut över denna plats, över människor och djur, över markens träd och jordens frukt; den skall brinna utan att slockna. (6:20)

Vem är egentligen Jeremias Gud? På vilket sätt berörs denne Gud av människan, hennes misär och hennes lycka? Är Herren åskådare eller deltagare i förhållande till våra livsöden? Vilka känslor har Bibelns Gud för sin skapelse?

Frågor som dessa är avgörande för den förståelse av Gud som formar och ger näring åt vår tro. De kan också ge oss nycklar till det vi måste medge att vi har svårt att förstå: utbrotten av Guds vrede i Bibeln.

Jeremias Gud är en Gud med patos, ett ord som sammanfattar viljans, förnuftets och känslans restlösa engagemang. Allt det som i hebreisk förståelse ryms i hjärtat. Få profeter blottlägger likt Jeremia den förtvivlan som fyller Guds hjärta när människan vänder ryggen åt allt som är gott, sant och skönt.

 

 

Comments are closed.