När de utvalda väljer fel

 

Gud vet hur lätt även de utvalda väljer fel.

Mitt i sommaren läser vi i dag om den händelse från vilken det nya utgår: Herrens påsk. I både judisk och kristen tradition är det befrielsens stora fest. Kyrkan i öst kallar varje söndag en påskdag och tecknar hela det kristna livet i ljuset av Pascha, påsken.

Vem av oss kan hävda att vi är fria? Vi lever i en kultur som oavbrutet naggar vår frihet i kanten. Förslavar. En av den bibliska historiens ironier är att för det folk som upplevt exodus, befrielsens uppbrott, slutade allt där det en gång började. Ekot av befrielsen tonade långsamt ut när vittnesbördets generationer var borta. Påsken firades inte längre som ett pågående presens.

De som befriats från Egypten kom med tiden att bygga ett nytt Egypten. I allt sitt välstånd blev det utvalda folket ett byte för Mammons raseri, fångna och förbrukade.

När historien blivit en mardröm kommer profeterna och förkunnar människan i ny version.

 

 

Comments are closed.