Församlandet

 

Att samla är en av de viktigaste metaforerna i evangelierna när Jesus talar om sitt uppdrag. ”Hur ofta har jag inte velat samla dina barn så som hönan samlar sina kycklingar under vingarna”, säger Jesus (Luk 13-34).

Samla är motsatsen till skingra, ett ord som används första gången om Babelstragedin: ”därifrån skingrade han människorna ut över hela jorden.” (1 Mos 11:9) Men förskingringen är inte Guds sista ord. Om förskingringen var en konsekvens av folkets envetna vilja till oberoende, vittnade församlandet om ”Guds oändliga godhet, fördragsamhet och tålamod” (Rom 2:4).

När Jesus förklarar att han skulle dö ”för att Guds skingrade barn skulle samlas och bli till ett” (Joh 11:52), ges den avgörande förutsättningen för kyrkans synliga enhet. Den enhet Jesus ber om vid den sista måltiden med sina lärjungar kan bara förverkligas som ett Guds initiativ och förutsätter hans egen död.

 

 

Comments are closed.