En plats för berättelsen

 

Vad hör vi när vi varje morgon under fastan lyssnar till ett avsnitt ur Jeremiaboken? Den hebreiska Bibeln är en berättelse om outsäglig smärta och förlust, men också om glädjen och gåvan som väntar på andra sidan. Det är en berättelse om exil och återkomst, om sorgen över att förlora sitt hem, och om det återvändande som ingen längre vågade hoppas på.

När denna historia återges av kyrkan blir den en berättelse om en stor Fredag märkt av död och en ännu större Söndag vars mirakel är nytt liv. Det är inte underligt om denna berättelse berör oss, och att allt fler i dag vill fira påsken på ett sådant sätt att berättelsen levandegörs. Vi inser alla att detta också är vår egen berättelse. Ständigt upprepad: in i död och ut till liv.

Det är avgörande att kyrkan får vara en plats som drar in oss och hela världen i denna berättelse. Om vi blir alltför upptagna för att ha tid med den, slutar det med att vi blir alltmer cyniska, alltmer ängsliga och alltmer förblindade av förnekelse.

 

 

Comments are closed.