Den överandliges fall

 

Uppgifterna om Markus Munken, eller Markus Eremiten som han också kallas, är knapphändiga. Troligen levde han på 400-talet, och av de tre texter av honom som ingår i Filokalia framgår att han under en period levde som eremit i öknen. Han riktar bland annat udden mot en överandlighet som fick somliga att inbilla sig att de inte behövde undervisas av andra än Anden. I ett brev till solitären Nicolas skriver Markus:

Den som färdas på egen hand, utan insikt i evangelierna och utan någon som helst vägledning, snavar ofta och hamnar i djävulens fällor och snaror. En sådan människa utsätter sig för betydande risker och går lätt vilse eftersom hon inte vet vart hon är på väg.

Många har uthärdat strapatser, kamp och stor asketisk möda för Guds sak. Men eftersom de brast i urskillning och förlitade sig på sitt eget omdöme, ovilliga att ta emot hjälp från andra, var deras ansträngningar fåfänga.

 

 

Comments are closed.