Andens kollaboratörer

 

Gent, fredag morgon. I denna sällsamt vackra belgiska stad, med sin gotiska katedral och organiska caféer i nästan varje hörn, vistas jag i karmeliternas kloster mitt i stadens centrum. Förutom brödernas konvent finns här retreatcenter, bokförlag och inte minst karmeliternas imponerande medeltidskyrka (bilden).

Ett sammanträffande i klostret väcker en tacksam erinring. ”Fader Wilfrid var min novismästare när jag trädde in i klostret”, berättare fader Carlos, karmeliten som också är min förläggare i Belgien.

Han berättar att han själv var 19 år när han inträdde och munken som blev hans andlige fader var inte mer än 34. Bara några år senare lämnade Wilfrid Stinissen Belgien för Sverige, där han kom att bli en av det senaste halvseklets mest inflytelserika andliga röster.

I samtalet med fader Carlos, och under kvällens symposium om den helige Ande, påminner vi oss båda broder Wilfrids speciella karisma: i hans sällskap blev den tänkte Guden en verklig Gud.

Samma förlösande erfarenhet väntar i varje möte med en människa som kollaborerar med den helige Ande.

 

 

Comments are closed.