”En förvånande lycka fyller min själ”

 

Ur pingsten föds en glädjens spiritualitet och få har vittnat med samma eftertryck om glädjen som den helige Andes mest oefterhärmliga kännemärke som den ryske staretsen Serafim av Saraov

”Min glädje!” hälsade han dem som kom i hans väg, ofta till deras egen förvåning. Denna ömhetens och munterhetens eremit var sträng mot sig själv men mild mot alla som kom i hans väg. ”Man måste vara vänlig mot sin själ”, sa han till dem som begrät sina synder. Hans vägledning till dem som misströstade löd: ”I det andliga livet behöver vi inte göra sådant som är över vår förmåga.”

Frälsningens väg var för Serafim av Sarov den väg på vilken glädjen strömmar in i själen. En av hans lärjungar beskrev upplevelsen av att be tillsammans med sin andlige fader: ”En oanad känsla av välbefinnande, en förvånande lycka fyller min själ.”

Nu väntar pingsten på oss, den högtid vars frukt beskrivs i det första bandet av kyrkans historia: ”Lärjungarna uppfylldes alltmer av glädje och helig Ande.” (Apg 13:52)

 

 

Comments are closed.