Sommarläsning (II)

 

Det är inte alla som sjunger när de arbetar. Humlorna gör det. Och de börjar tidigt. Redan när jag kommer ut på verandan med mitt morgonkaffe fyller de lavendelbuskarna med brusande lovsång.

En av sommarens mest underhållande böcker så här långt har varit Dave Goulsons senaste bok på svenska, Den stora humleresan (Volante förlag), som jag fick i gåva av några vänner. Lika full av lärdom som av humor. Goulson, som gjort sig känd genom sin banbrytande forskning om humlor, tar med läsaren på sina äventyr, från Hebridernas mest avlägsna öar till Equadors djungler i jakt på humlans hemligheter.

Dave Goulson smittar med sin passion och lekfullhet, men uppmärksammar oss också på vad människan gör med sin omvärld. Den biologiska mångfalden i världen är hotad; det är inte bara en rad humlearter som är på väg att helt försvinna. Men Goulson väljer ändå att vara hoppfull. ”Vi har råd att rädda världen om vi väljer att göra det”, säger han. Det handlar om att inse att våra handlingar på ett eller annat sätt lämnar avtryck varje dag. ”Det kanske inte känns så, men varje litet beslut gör skillnad”, skriver Dave Goulson och ger en rad exempel på vad vi kan göra. Som detta:

”Föreställ dig att varenda trädgård gynnar djur- och växtlivet med en täppa där det finns örter och vildblommor, hälsosamma köksväxter och kanske ett eget bihotell i ett hörn där soltära bin kan bygga bo.”

 

 

Comments are closed.