Sommarläsning (VII)

 

Jacob Sundbergs debutbok, Vi hör av oss (Bokförlaget Atlas) är redan en favorit. En av sommarens mest underhållande böcker, som nu har vandrat runt i familjen.

I nio korta noveller får vi möta människor som befinner sig på en anställningsintervju.

Det börjar med den sympatiske Said Ansari, född i Sverige med libanesiska rötter, som söker nytt jobb hos Alfred Hansson på Ice Consulting. En riktigt bra man, det tyckte alla. Tolerant och fördomsfri. Men Alfred Hansson visar sig snart vara inkarnationen av allas våra fördomar. ”Jag ser knappt att de är annorlunda än vi, att de är mörka och muskiga, brukade han säga.”

Satir är en lika viktig som svår genre. Inte minst när vi börjar ta oss själva på alltför stort allvar. Skicklig satir fungerar som en spegel. Den hjälper oss att skratta åt oss själva och skapar därmed en smula välbehövlig distans. Men den kan också fungera som skarp samtidskritik. Den skenbart lättsamma framställningen avslöja på ett avväpnande sätt våra fördomar och vår självupptagenhet.

Jacob Sundberg är en begåvad stilist och skarp iakttagare som behärskar sin genre mästerligt. Jag ser fram emot att läsa mer av honom!

 

 

Comments are closed.