Äntligen!

 

I dag börjar Gudsmodersfastan, en välkommen och välbehövlig tvåveckorsfasta i rätt tid. Sommaren ger möjlighet till vila och avspänning, men kan också få goda rutiner att släpa efter. Nu ser vi fram emot fjorton återhållsamma och riktigt gröna dagar; bara minnet av tidigare fastors vederkvickelser gör oss upprymda!

I dag, den 1 augusti, infaller också Earth overshoot day, Den ekologiska skuldens dag. Enligt forskarna har vi nu förbrukat de förnybara resurser vi skulle använt under ett helt år för ett hållbart klimat. Det ger onekligen ytterligare incitament för större måttfullhet i vår konsumtion

Under årets gudsmodersfasta ska vi lyssna till ett antal kvinnor, mystiker som i Jesu moder Marias efterföljd efterlämnat antydningar om det fördolda livets sötma. En av dem, Teresa av Avila, skriver:

Kärleken består inte i ljuva känslor utan i en fast beslutsamhet, en önskan att i allt behaga Gud.

Ett bättre ledord vid början av en fasta går knappast att få. ”Må det ske med mig som du har sagt!”

 

 

 

 

Comments are closed.