Allt ska bli väl

 

Julian av Norwich, som av Thomas Merton beskrevs som en av kyrkans viktigaste teologer, har gett oss den märkliga skriften Uppenbarelser av den gudomliga kärleken. Den bygger på de visioner hon fick under ett par dygn 1371. I visionerna, som är nyktert återgivna, får Julian besök av Kristus som bedyrar för henne att han skulle dö igen och igen för människorna om det behövdes. Sådan är hans kärlek till varje människa.

Julian lever i en turbulent tid, mer än hälften av Norwichs invånare har dött i pesten och kyrkan lider av svår splittring. Höjdpunkten i hennes undervisning är den moderskapsteologi, där hon tecknar Kristus som moder. I några av de mest berömda orden i hennes uppenbarelser, hör hon ”Moder Jesus” säga:

Jag vill göra allt väl, jag ska göra allt väl, jag kommer att göra allt väl och jag kan göra allt väl. Och du ska själv få se, att allt ska bli väl.

 

 

Comments are closed.