Hoppets motgift

 

Det finns något mer som övergår vår fattningsförmåga: Gud nya värld som i adventstiden förebådas av profeterna. Inget, absolut ingenting, tyder på att den är möjlig. ”I vår leda, vår självupptagenhet och vår cynism avfärdar vi alla sådana löften som orealistiska”, skriver teologen Walter Brueggeman. Det låter mest som fantasifull poesi i våra öron.

Men advent är tiden för nytt hopp – ett hopp som är ett motgift mot såväl förtvivlan som förnekelse. När vi nått bristningsgränsen för vad vi orkar med, uttröttade på julen långt innan den infunnit sig, möter oss evangeliet med ett resolut löfte. Se, jag gör allting nytt!

Nu är tiden inne att göra hjärtat till bördig jord för hoppets frön, så att profetians Ande kan betvinga den cynism som gett upp om att något nytt skulle kunna bryta in i den här världen.

 

 

Comments are closed.