Att vara vad man hoppas

 

Vetenskapen är glasklar om global uppvärmning. Att mer koldioxid i atmosfären leder till en varmare planet räknade fysiker och kemister ut redan på 1800-talet. Beläggen för att det stämmer är överväldigande över hela jorden.

Vad människor ”tror” om global uppvärmning återspeglar inte vad de vet, säger psykologiprofessorn Dan Kahan.  Det uttrycker vilka de är.

Hopp är inte en sinnesstämning, det tillhör en annan kategori än optimismen eftersom det är förankrat i en djup övertygelse om att Gud aldrig ger upp.

När den Guden blir en reell närvaro i en människans liv, en oskiljaktig del av vem hon är, vägrar hon låta sig nedslås när hon blickar framåt, oavsett oddsen. Hon lever med blicken vänd mot världen sådan den en dag ska bli. Inte som en förhoppning, men som ett förebud som redan är en del av vem hon är. Med Paulus ord: ”Denna hemlighet: Kristus i er, ert hopp om härligheten.” (Kol 1:27)

 

 

Comments are closed.