En oväntad allians

 

Trettondedagsafton. Årets första fastedag. För att vi ska återfå uppmärksamheten. Profeter finns där vi minst väntar det, också långt utanför det utvalda folket. Som Bileam, ”mannen med det skarpa ögat”, i dagens läsning ur Fjärde Moseboken. I honom förenas profetia och doxologi när Guds Ande kommer över honom.

Bileam är släkt med de österländska stjärntydarna, därför möter vi honom i dag. Han ”skådar den Väldige … han segnar ner, hans ögon öppnas” (4 Mos 24:16). På samma sätt med stjärntydarna från Irak: De såg barnet och ”föll ner och hyllade honom” (Matt 2:11). Inget mer behövs för att bli seende.

Bileam från Eufrat dyker upp i Bibelns berättelse och gäckar våra försök att kartlägga vem Gud väljer att tala genom. Tillsammans med stjärntydarna bildar han en oväntad allians.

 

 

Comments are closed.