All bön är hjärtats bön

 

Hur kan bönen leva sitt liv på djupet i den troende?

Det är den frågan Boris Bobrinskoy nu är upptagen av, väl medveten om den svaghet vi känner i vår bön, och att det inte är en fråga om teknik och metoder. Men hur kan vårt hjärta vidga sig i bön, likt Jesu hjärta?

Om vi tänker att det räcker att vi ber Jesusbönen då och då, hur viktigt och berikande det än kan vara, misstar vi oss, menar Bobrinskoy. Vi måste ta Jesus som både förebild och vägvisare. ”Kristus själv var alltigenom bön – odelat och oavbrutet bedjande i hjärtat … Under sin tid på jorden levde Jesus, med varje uns av sitt väsen, i fullkomlig och oavbruten kommunion med Fadern.”

”Ord som flödar fram ur djupet, ur denna mystiska kommunion.” Så definierar Bobrinskoy den ständiga bönen, det bedjande hjärtat. Och han konstaterar: ”All sann bön är hjärtats bön. Så länge hjärtat inte ber, så ber vi inte i verklig mening.” Och vad är hemligheten? Med hela den ortodoxa andliga traditionen framhåller han återigen med eftertryck: ”Nyckeln till denna gemenskap är det helige Ande, bandet mellan Fadern och Sonen.”

Genom Anden är det inte längre vi som lever, det är Kristus som lever i oss. Det är inte längre vi som ber, det är Kristus som ber i oss. Bobrinskoy skriver om Jesus: ”Såsom han är i den helige Ande och den helige Ande i honom, så ropar den helige Ande i oss med outsägliga suckar: ’Abba, Fader!’”. Han fortsätter:

Att konfrontera lidande och ondska i alla dess former, är att fortsätta vad Jesus har gjort, att låta honom ljuda och bedja i oss genom den styrka som den helige Ande ger. Den senare är inte bara segerns och uppståndelsens Ande, men också medlidandets och medömkans Ande.

 

 

 

Comments are closed.