Bönens tre dimensioner

 

Hjärtats bön har tre aspekter, skriver Boris Bobrinskoy.

Den första har en ”exklusiv” eller fördold karaktär. Det gäller såväl i den eukaristiska gudstjänsten som i den personliga bönen. Vi vänder oss bort från världen. I den ortodoxa liturgin sjunger församlingen: ”Låt oss lämna våra jordiska omsorger; låt oss upplyfta våra hjärtan till Herren; låt oss överlåta vårt liv åt Kristus vår Gud.” Och till oss var och en av oss personligen säger Jesus: ”När du ber, gå då in i din kammare, stäng dörren och be sedan till din fader som är i det fördolda.” (Matt 6:6) Bön är ingen uppvisning, den hör ”brudkammaren” till. Bobrinskoy skriver: ”Den solitära dimensionen gäller inte bara det monastiska livet, den är en förutsättning för all bön, den mänskliga själens väg till den himmelska brudgummen.”

För det andra har bönen en ”inklusiv” sida: den vänder oss mot världen. Här finns ingen motsättning. Det ligger i bönens dynamik att när vi vänder oss mot Gud vidgar sig hjärtat och övergår i förbön, precis som Jesus var helt vänd mot Fadern och helt vänd mot världen. Den bedjandes fördolda liv med Kristus hos Gud får henne att omfamna hela världen i sin bön.

Den tredje sidan av hjärtats bön kallar Bobrinskoy för dess ”apostoliska dimension”, kallelsen att lämna vår kammare, att gå från gudstjänsten och bönekammaren, ut i världen för att räcka Kristus till människorna. ”Mässans sändning har en djup symbolisk innebörd: den förkunnar att liturgins första del är slut, nu tar fortsättningen vid. De troende går ut i världen med Kristi närvaro.”

 

 

Comments are closed.