Sanning & konsekvens

 

Jag talar sanning, och därför tror ni mig inte. (Joh 8:45)

Människans benägenhet för förnekelse, dokumenterad redan i Jobs bok och bekräftad i dagens evangelium, tycks vara stor. Jesusorden är både tänkvärda och omskakande – inte minst i ljuset av vår oförmåga att möta de utmaningar som klimatförändringarna med dess dominoeffekter på hela jordsystemet innebär. Varför är vi så tröga till förändring trots att vi vet vad som behöver göras?

Om det Jesus säger stämmer räcker det inte med kunskap för att vi ska tro och därmed handla. Det krävs också motivation.

Var kan vi hitta motivationen att agera ansvarsfullt? Att krympa glappet mellan kunskap och handling, det vill säga att ta till oss sanningen. Maningarna till förändring behöver motiveras av något mer än den egna överlevnaden. De behöver vara rotade i hoppet om att en ny värld är möjlig.

 

 

Comments are closed.