”Kristus steg ned och grep mig”

 

Det andra av de fem andliga råden lyder:

Förlita dig på att Gud söker dig och älskar dig oändligt mycket mer än vad du söker och älskar honom.

Frestelsen till kvietism ligger knappast för de flesta av oss, än mindre vår tids kyrka och kultur. Tvärtom betonar vi ofta vårt ansvar. Vilket inte är fel. Det är bara det att vi aldrig gör tillräckligt. Vi ber inte tillräckligt, söker inte ihärdigt nog, är inte så överlåtna som vi borde…

Men Gud söker ”tills han hittar” (Luk 15:5). Även om vi inte skulle söka honom, upphör han aldrig att söka oss. Därför kunde Simone Weil vittna: ”Jag har inte en enda gång i mitt liv sökt Gud. Kristus steg ner och grep mig.”

Och när Kristus griper oss blir allt lika lätt och otvunget som varje handling driven av kärlek.

 

 

Comments are closed.