Vem har ögon för Sofia?

 

Sofia – den personifierade Visheten – spelar en central roll i Martin Lönnebos underbara roman Det odelade hjärtat – Symposium på månen med jorden i fokus från 1993. Hon leder det symposium där gestalter som Konfucius, Platon, Kant och Gandhi deltar. Ja hon är ”symposiets ordförande och drottning”, som författaren uttrycker det.

Underfundigt och insiktsfullt tecknar berättaren inledningsvis ett porträtt av Sofia när hon sammankallar till symposiet:

Alla såg hängivet på henne fastän man inte kunde se om hon såg på någon. Förståndigt folk med odelade hjärtan har alltid ögon för henne. Det är förresten bara de som ser henne klart. Därför är Sofia ofta ensam i den moderna tiden. Hon kan vandra i folkträngseln i stora städer utan att många lägger märke till henne. Hon kan gå på ishockey utan biljetter och sitta oupptäckt på kulturredaktioner långa stunder. Ja, det är sorgligt för oss ty Sofia för alltid lust och fröjd med sig.

 

 

Comments are closed.