Den fruktbara skammen

 

Det sägs ofta att skam inte är en konstruktiv känsla för att få till förändring. Men hur ofta är det påståendet ett sätt att smita från skulden?

”Skammen är livsnödvändig”, skriver Margit Richter i en krönika i gårdagens Svenska Dagbladet. ”En emotionellt vuxen människa flyr inte skammen, utan undersöker den: Är känslan rimlig?”

När den hamnar snett kan skammen förvisso få ödesdigra konsekvenser. Men rätt använd leder den till att man korrigerar sitt beteende. Margit Richter skriver: ”Skammen över att, av ren bekvämlighet, äta djur har fått mig att låta bli. Skammen över att flyga till Berlin fick mig nyligen att hellre trängas i tolv timmar på bland annat danska tåg. Skammen över att frossa i kommande generationers allt mer krympande tillgångar har fått mig att sluta konsumera annat än det mest nödvändiga.”

Den skam som kan härledas till skuld har samma uppgift som smärtan: den varslar om något som behöver botas. Bikten är i den kristna själavården en läkande plats för bot och en ny början.

 

 

Comments are closed.