“Gud fann mig”

Genom att läsa och reflektera fann jag Gud; genom att jag började be fann Gud mig, och jag förstod att han var en levande realitet och att vi kan älska honom som vi älskar en annan person.

Så berättar fransyskan Madeleine Delbrêl – vi mindes henne i vårt synaxarium i går, och hon är värd att lära känna bättre – kvinnan som kallats en fransk Dorothy Day, och som i 17-årsåldern skrev i sitt ateistiska manifest: ”Gud är död … länge leve döden!” Hon bodde vid den tiden i det Paris där författare och konstnärer som Ezra Pound, Gertrude Stein, Henri Matisse och Ernest Hemingway diskuterade på barerna. Själv studerade Delbrel filosofi vid Sorbonne och imponerade på sina agnostiska föräldrars vänner med vad hon skrivit.

Det var i 20-årsåldern som hennes liv började ta en vändning. Den man hon varit förlovad med bröt upp och anslöt sig till dominikanorden, och själv började hon återvända till frågorna om Guds existens. Det var för att ta reda på om han finns, som hon bestämde sig för att börja be.

Efter sin omvändelse, vid tiden när den stora depressionen drabbade Frankrike, öppnade hon tillsammans med ett par väninnor ett hus för hemlösa i en av Paris arbetarförorter. Där levde hon fram till sin död. De som bodde i huset avgav löfte om celibat och ett liv i enkelhet, och det var Madeleine Delbrêls författarskap tillsammans med hennes intensiva engagemang för social rättvisa som gjorde att somliga beskrev henne som en fransk Dorothy Day. Hon engagerade sig bland annat i dialogen mellan kristna och marxister, någon hon fick kritik för av somliga. 

Flera av Madeleine Delbrêls böcker handlar om lekmännens roll som ”missionärer” i kyrkan. I ett avsnitt skriver hon:

Längst upp i rulltrappan i tunnelbanan under rusningstimmarna blickar vi ner över hundratals huvuden – och hundratals själar. Där står vi, och ovanför oss, och överallt, är Gud.

  • Herre, herre … Mina ögon, mina händer, min mun tillhör dig.
  • Den sorgsna kvinnan framför mig: här är min mun så att du kan ge henne ett leende.
  • Barnet som är så blekt att det nästan är grått: här är mina ögon så att du kan se på det.
  • Mannen som är så trött, så sliten, här är min kropp så att du kan ge honom min sittplats, här är min röst så att du med mild röst kan säga till honom: ”Varsågod, sätt dig här.”
  • Den unge mannen, så förhärdad och cynisk: här är mitt hjärta så att du kan älska honom starkare än han någonsin blivit älskad.

Att evangelisera var för Madeleine Delbrêl inte att leda människor till en tro, det menade hon att bara Gud kan göra, men det var att visa människor, alla de som inte vet, vem Kristus är och varför vi tror på honom.


Comments are closed.