Andreas av Konstantinopel (900-tal)

 

I spänningen mellan dårskap och vishet, mellan Guds värld och människans, uppträdde i det bysantinska riket de heliga dårarna. Under sken av att vara förryckta tjänade de Gud och sina medmänniskor. ”Är han from eller tokig?” undrade omgivningen, som i regel inte insåg vilka de heliga dårarna var förrän de var döda.

Dårarna i Kristus åberopande Paulus ord om att den som tycker sig vara vis i världslig mening ”måste först bli en dåre för att bli vis”. Genom oväntade handlingar och gåtfulla ord, utmanande och chockerande, vittnade de om realiteten av en ”anti-värld”. Genom deras dårskap blev samtidens vishet vägd på en våg och befunnen för lätt. För många blev det stynget i hjärtat som ledde till omvändelse.

Den förste dåren i Kristus som kom att vördas i den bysantinska traditionen var den hellige Andreas, Dåren kallad. De historiska uppgifterna om hans liv är så motsägelsefulla att det till och med är osäkert om han ens existerat. Han kan ha varit invånare i staden Scizia och tycks ha levt som slav. Enligt hans levnadstecknare, en viss Nikeforos som var präst vid Hagia Sophia i Konstatinopel, utbildades Andreas av sin slavägare som ville att denne skulle bli hans sekreterare. Medan Andreas ännu var mycket ung, började han plötsligt visa tecken på sinnessjukdom. Hans herre kedjade då fast honom vid St Anastasiakyrkan, men till ingen nytta: Andreas karriär som Konstantinopels mest vördade Kristusdåre hade tagit sin början.

Från den dagen lät Andreas sitt yttre förfalla så till den grad att till och med djuren upplevde honom motbjudande. De heliga dårarna ville så långt möjligt dölja sin helighet för att i sann ödmjukhet kunna tjäna människorna.

Dåren Andreas var en visionär med profetiska gåvor, som ofta talade om Guds rike och mänsklighetens slutliga mål. I ljuset av Skriftens ord om tidens fullhet förkunnade han att domen redan tagit sin början. En person vid namn Epifanius, som utan tvekan var vid sina sinnens fulla bruk och därtill blev patriark i Konstatinopel, var en av Andreas lärjungar.

Till skillnad från sin föregångare, Symeon av Emessa, var syftet med Andreas synbara dårskap inte att avslöja människors synder. Istället ägnade han hela sitt liv åt att peka på en osynlig verklighet och en vishet som inte är av denna världen. Kanske är det därför han är så älskad bland munkarna i den bysantinska traditionen. De har tillägnat honom en mängd kyrkor på de mest osannolika platser.

 

 

 

Comments are closed.