Fader Isidor


Fasteläsningen vid vårt frukostbord är i år berättelsen om Fader Isidor       (d 1908), en av Rysslands sista stora staretser.

En starets är en munk eller eremit som vigt sitt liv åt bön och fasta. Utan att ha något ämbete i klostret blir han erkänd av de andra munkarna som en andlig ledare. Vart han bor, i kloster eller i de djupa skogarna, söker sig människor till honom för att få vägledning och förbön.

Staretsen förkroppsligar den andliga skönhet som är själva kriteriet på den sanna Kyrkan. Sanningen kan inte bevisas, den framträder i den levande andliga erfarenheten, i ett helgons liv. En sådan människa fann Pavel Florensky, som nedtecknat berättelsen om denne enkle munk, i fader Isidor. Han skriver om honom:

Han lyssnade till Guds skapelse och Guds skapelse lyssnade till honom. Osynliga trådar förband honom med hela skapelsens fördolda hjärta. Inte endast var världen ett tecken för starets Isidor, utan staretsen var ett tecken för världen.

 

 

Comments are closed.