Sann och falsk profetia

 

”Hur skall vi veta att ett budskap inte kommer från Herren?” Frågan ställs i Femte Mosebok, och aktualiseras i duellen mellan Jeremia och Hananja, som vi tagit del av i går och i dag (Jer kap 28-29).

Följande svar ges i Moseboken: ”När profeten har talat i Herrens namn, men hans ord inte slår in och går i uppfyllelse, då kommer det budskapet inte från Herren.” Just detta skedde i Hananjas fall. Han visade sig också vara en falsk profet.

Kan man alltså helt säkert veta att en profet är trovärdig när profetian slår in? I ett tidigare sammanhang i Femte Mosebok heter det att om en profet ”utlovar ett tecken eller under och vill övertala dig att tjäna andra gudar, som du inte känner, och om dessa tecken eller under inträffar, skall du inte lyssna till vad en sådan profet eller drömmare säger, ty Herren, er Gud, vill sätta er på prov för att se att ni verkligen älskar Herren, er Gud, av hela ert hjärta och hela er själ”.

Här ges andlig vägledning som visar på samma kloka förhållningssätt som Paulus formulerar: förakta aldrig profetian, pröva den alltid, behåll det som är gott. Mirakel och uppfyllda profetior är aldrig i sig tillräcklig garanti. Till sist prövas allt genom ett enda: det som gör kärleken mer odelad.

 

 

Comments are closed.