En berättelse i provets stund

 

Vad är det som verkligen sätts på prov i vårt livs prövningar?

”Ytterst är det vårt livs sannhet som sätts på prov”, svarar Patrik Hagman i sin bok Sorgens gåva är en vidgad blick. Inte vårt mod. Inte vår uthållighet. Inte vår styrka. Men om vi kan gå igenom det som sker utan att bli falska människor.

Författaren är teolog; och en far som förlorat sin son, en make som förlorat sin hustru, en son som förlorat sin far. När han ger oss sin berättelse, fri från sentimentalitet, räcker han oss en gåva som har en renande verkan på vår egen berättelse. Som han konstaterar: ”Våra liv blir som de berättelser vi berättar om dem.”

Det är få böcker om vilka man kan, och bör, säga: ”Den borde alla läsa.” Patrik Hagmans bok hör till de fåtaliga.

 

 

Comments are closed.