Eskatologisk praxis

 

Dagens Jesusord, om att inte bara tolka vädret men också tyda tiden (Luk 12:54-59), handlar om innebörden av en eskatologisk beredskap. Hur ska man tänka om framtiden?

Efter att ha antytt de sociala konflikter som väntar när det blir sent på jorden – motsättningar även inom familjer – sätter Jesus fokus på frågan hur vi lever tillsammans och kommer överens med varandra. ”Varför avgör ni inte själva vad som är rätt?”

Att rätt tyda tiden är inte att hemfalla åt spekulationer om jordens framtid, men att rätt förvalta sina pengar, sin tid och sina relationer, vad Lennart Thörn i sin Lukaskommentar kallar eskatologisk praxis: ”Man kan inte samtidigt vänta på Människosonens ankomst och förnedra sin nästa eller förneka hennes behov.”

På frågan hur man ska tänka om framtiden, svarar dagens evangelium: Att leva rätt är en väg till att tänka rätt.

 

 

Comments are closed.