Ikonens ljus

Ljuset i en ikon kommer inte från en exakt punkt, det finns överallt och kastar inga skuggor.  Precis som i Uppenbarelsebokens beskrivning av det nya Jerusalem: ”Guds härlighet lyser över den … och folken skall leva i detta ljus” (Upp 21:23–24). 

Ikonens bakgrund brukar ikonografer kalla för ”ljuset”, symbolen för Gud som är ”allt, överallt” (1 Kor 15:28). Linjerna i ikonen konvergerar inte mot en gränspunkt där de ”försvinner”, de expanderar i ljuset, ”från härlighet till härlighet”. 

Sådant är trettondedagstidens och förklaringsbergets ljus: ett inre ljus som bryter fram och förklarar världen. I denna epifani framträder sanningen om människan och alla skapade varelser. Kristendom är att ”leva i detta ljus”.

Ikonen av Den heliga familjen målad av Robin Johansson.

Comments are closed.